Czy można wsypać kawę mieloną do ekspresu?

O zaletach posiadania automatycznego ekspresu do kawy w domu można by się długo rozpisywać. Praktycznie większość z nas rozpoczyna swój dzień od filiżanki tego napoju. Na to, by móc w pełni rozkoszować się jej smakiem i aromatem, niebagatelną rolę odgrywa sposób jej przyrządzania. Nawet najlepsza gatunkowo kawa, jeśli nie zostanie zaparzona w prawidłowy sposób, może nam nie smakować. Wtedy z pomocą przychodzi odpowiedni sprzęt. Ekspres automatyczny powala nam się delektować kawą niczym z naszej ulubionej kawiarni, bez dysponowania umiejętnościami baristy i bez poświęcania dużej ilości czasu na przygotowanie ulubionego napoju. 

Nie da się jednak ukryć, że zakup takiego urządzenia to niemała inwestycja w domowym budżecie. Naturalnym jest więc, że dbamy o to, by go nie uszkodzić i zastanawiamy się, jak prawidłowo go użytkować. Dziś rozwiejemy wątpliwości na jedno z najczęściej nurtujących pytań, czyli czy można do ekspresu wsypać kawę mieloną?

Czy potrzebny jest osobny ekspres na kawę mieloną?

Absolutnie nie. Producenci, tworząc swoje modele, mają na myśli przede wszystkim wygodę ich użytkowników oraz funkcjonalność sprzętu. Decydując się na automatyczny ekspres do kawy, przeważnie zależy nam, by przygotowana kawa była jak najbardziej aromatyczna, a co za tym idzie, świeżo zmielona. Dlatego ekspresy automatyczne wyposażane są w zintegrowane młynki do kawy. Wsypujemy kawę ziarnistą bezpośrednio do urządzenia, które ją za nas mieli, odpowiednio dozuje i zaparza. 

Zdarza się jednak, że zostają nam w domu jeszcze zapasy kawy mielonej, kupione jeszcze zanim zdecydowaliśmy się na ekspres lub dostajemy kawę mieloną w prezencie. Budzą się wtedy wątpliwości, czy na pewno kawa mielona do ekspresu to dobry pomysł. W większości modeli producenci przewidzieli taką możliwość i ekspresy mają osobny otwór na wsypanie kawy już zmielonej. Absolutnie jednak nie powinniśmy wsypywać tego produktu do młynka. 

Funkcja ta okaże się również bardzo praktyczna, jeśli jeden z domowników pije inny gatunek kawy (np. bezkofeinową). Ciężko wtedy za każdym razem opróżniać młynek na ziarna. Tymczasem osobny pojemnik na kawę mieloną pozwoli każdemu na przygotowywanie napoju według własnego gustu i potrzeb, bez konieczności uciążliwego wymieniania zawartości. 

Sprzęt AGD – profesjonalna naprawa i serwis

Ekspresy do kawy

Na co jeszcze powinniśmy zwrócić uwagę?

Zaparzając kawę mieloną, oprócz wsypania jej w prawidłowe miejsce, powinniśmy także nie zapominać o prawidłowym odmierzeniu ilości. W przypadku kawy ziarnistej nie mamy tego problemu — wsypujemy ziarna do młynka, a ekspres sam mieli, odważa i zaparza odpowiednią ilość. Kawa mielona może łatwo zapchać urządzenie lub nawet je uszkodzić, jeśli wsypiemy jej za dużo. Dlatego konieczne jest, by odmierzać ją za pomocą miarki załączonej przez producenta ekspresu, wtedy mamy pewność, że nie stanie się nic niepożądanego. 

Pogwarancyjny serwis ekspresów do kawy

Jak wybrać najlepszą kawę do ekspresu?

Jaka kawa mielona do ekspresu sprawdzi się najlepiej? Jak już wspomnieliśmy, do ekspresów automatycznych poleca się przeważnie kawę ziarnistą jako gwarancję najlepszego smaku i aromatu. Jeśli zależy nam jednak na kawie mielonej, by zaoszczędzić np. czas rano lub gdy preferujemy inny smak niż reszta domowników (np. łagodniejszą lub bezkofeinową), sprawdzą się świetnie wszystkie mieszanki kawy przeznaczone do ekspresów kolbowych. 

Wybór gotowej kawy mielonej będzie także dobrym rozwiązaniem, jeśli lubimy napoje aromatyzowane. Odradzamy używanie wersji smakowej w ekspresie automatycznym. Gęste syropy, którymi są pokryte ziarna, oblepiają mechanizm młynka, w efekcie czego przestaje on działać. Jeśli jednak lubimy kawy smakowe, nic nie stoi jednak na przeszkodzie, by przyrządzać je z mielonej kawy, bez obawy o uszkodzenie ekspresu. 

Nie ma jednoznacznej odpowiedzi na pytanie, która kawa mielona jest najlepsza do ekspresu — wybierajmy tę markę kawy, który nam najbardziej smakuje. Renomowane firmy, takie jak popularna Lavazza lub Vergano podają zawsze takie kryteria, jak dominujące nuty aromatyczne, stopień wypalenia, intensywność lub kwasowość. Biorąc te kryteria pod uwagę, z łatwością wybierzemy nasz ulubiony gatunek kawy.