Czy woda wpływa na smak kawy w ekspresie?

Kawa to jeden z najpopularniejszych napojów na świecie. Niektórzy bez filiżanki aromatycznego naparu nie wyobrażają sobie poranka. Sposobów na jej parzenie jest mnóstwo i z pewnością każdy ma swój ulubiony. Ekspres, kawiarka, a może jeszcze inaczej? Na smak kawy wpływa oczywiście jakość ziaren. Jednak jest jeszcze jeden aspekt, który decyduje o smaku naszego napoju. Jaka zatem będzie najlepsza woda do ekspresu do kawy? 

Woda — podstawowy składnik kawy 

Wiele osób zastanawia się, czy woda wpływa na smak kawy z ekspresu. Odpowiedź brzmi – tak! Można powiedzieć, że ma ona równie duże znaczenie co jakość ziaren. Bariści twierdzą, że to właśnie woda decyduje o końcowym efekcie i smaku kawy. Jej niska jakość może zepsuć smak nawet najwyższej jakości ziaren na świecie. Dlatego warto zwrócić uwagę na jej czystość i smak. Dzięki temu wykorzystamy cały możliwy potencjał, który drzemie w ziarnach kakaowca i naszym urządzeniu. 

Składniki mineralne w wodzie 

Najważniejszym aspektem, który wpływa na jakość wody do kawy, jest zawartość minerałów. Od dawna słyszymy, że najlepsza dla naszego zdrowia jest woda wysokozmineralizowana. Dostarcza nam odpowiednie pierwiastki, które wpływają na nasze zdrowie i prawidłowe funkcjonowanie organizmu. W przypadku wody do ekspresu wysoka zawartość minerałów nie będzie zbyt pożądana. Cały proces parzenia kawy polega na rozpuszczaniu się w gorącej wodzie substancji zawartych w ziarnach kakaowca. Pozwala to na wydobycie smaku i aromatu. Jednak wysoka zawartość składników mineralnych, takich jak wapń czy magnez, nie pozwala do końca rozwinąć się substancjom zawartym w ziarnach kawy. Tworzy się pewnego rodzaju blokada dla aromatu. Przez to smak naszego napoju jest mało wyraźny. 

 

 Wiemy już, że idealna woda do kawy nie może być ani wysokozmineralizowana, ani przegotowana. 

Jak zatem uzyskać odpowiednią zawartość składników mineralnych? 

Wystarczy wodę po prostu przefiltrować. Oczywiście niektóre ekspresy posiadają w zestawie filtr, który robi to za nas. Jednak jeśli nasze urządzenie nie posiada tego udogodnienia, to warto zakupić specjalny dzbanek z filtrem i tak przygotowaną wodę wlewać do ekspresu.

Najlepsza woda do ekspresu do kawy

Jaka woda do ekspresu będzie zatem najlepsza? Tutaj trzeba wziąć pod uwagę kilka czynników. Wiesz już, dlaczego wysokozmineralizowana nie będzie odpowiednia do zaparzenia kawy. W takiej sytuacji nasuwa się myśl, że wystarczy ją zwyczajnie zagotować. Niestety nie jest to dobre rozwiązanie. Zarówno woda o wysokiej zawartości składników mineralnych, jak i ta całkowicie ich pozbawiona będzie psuła smak naszej kawy. Zbyt „czysta” pozbawiona mikroelementów spowoduje, że napój będzie miała nieprzyjemny i szorstki posmak.

Zawartość tych substancji w wodzie określana jest skrótem TDS (Total Dissolved Solids). Można to zmierzyć za pomocą specjalnego urządzenia. Dopuszczalna wartość TDS nie powinna przekraczać 1000 mg/litr. Jednak według organizacji SCAE i SCAA idealna woda do kawy powinna zawierać TDS równy 120 – 160 mg/litr. Ważna jest też temperatura. Zarówno zbyt wysoka, jak i zbyt niska nie pozwoli na uzyskanie pełni smaku i aromatu. Woda do parzenia kawy powinna mieć temperaturę od 88 do 94˚C. Jednak w przypadku ekspresu nie musimy przejmować się tym aspektem, ponieważ urządzenie samo dostosowuje odpowiednią wartość.