Grill elektryczny – jak go używać?

Grillowanie kojarzy się ze spędzaniem czasu w miłej atmosferze na świeżym powietrzu, a także z pysznym jedzeniem, które ma swój unikatowy sposób. Jednak tradycyjne grille sprawiają, że jedzenie z nich nie jest szczególnie zdrowe ze względu na sposób przygotowania, oprócz tego dla wielu osób rozpalanie grilla jest męczącą i trudną czynnością. Na szczęście istnieje bardzo ciekawa alternatywa w postaci grilla elektrycznego. W poniższym wpisie wytłumaczymy jak używać grilla elektrycznego, a także jak przygotować na nim swoje ulubione potrawy. Zapraszamy do lektury!

Grill elektryczny – jak używać?

Jedną z największych zalet grilla elektrycznego jest to, że można używać go właściwie zawsze i do tego można skorzystać z niego w domu. Dzięki temu, jeżeli ktoś jest fanem jedzenie z grilla może je sobie w łatwy sposób przygotować nawet u siebie w mieszkaniu. Obsługa grilla elektrycznego nie jest szczególnie skomplikowana, ponieważ wystarczy podłączyć grilla do źródła zasilania, ustawić odpowiednią temperaturę i właściwie od razu można zabrać się za grillowanie. Jednak mimo znacznie prostszej obsługi tego typu urządzenia należy zachować ostrożność i stosować się do różnych zasad mających na celu zapewnienie użytkownikowi bezpieczeństwa. Przede wszystkim należy upewnić się, że w pobliżu grilla nie znajdują się żadne łatwopalne materiały. Na gorącą płytę grilla elektrycznego nie wolno również wylewać wody, a jedzenie, które ma być grillowane powinno zostać odsączone. Oprócz tego należy również upewnić się, że grill elektryczny będzie znajdował się na stabilnym i równym podłożu. Dodatkowo trzeba pilnować, żeby nie ustawić go zbyt blisko zasłon lub firanek, nie wolno go również stawiać na drewnianej podłodze. Jednak jeżeli nie wiecie dokładnie jak korzystać z grilla elektrycznego najlepiej będzie zapoznać się z zaleceniami producenta zakupionego przez was urządzenia, ponieważ niektóre grille mogą się od siebie różnić.

Jak grillować na elektrycznym grillu?

Skoro już wytłumaczyliśmy sobie sam proces korzystania z grilla elektrycznego, czas przejść do kwestii tego jak smażyć na elektrycznym grillu swoje ulubione jedzenie. Na początku warto zacząć od mięsa, ponieważ to właśnie ten rodzaj jedzenia jest najpopularniejszy na grillu. W zależności od preferencji na grillu elektrycznym można smażyć właściwie każdy rodzaj mięsa, częstym wyborem jest kurczak lub karkówka, która na grillu elektrycznym będzie gotowa już po około 5-7 minutach w zależności od grubości kawałka, który umieścimy na płycie. Do grilla elektrycznego nie używa się folii aluminiowej, chyba że producent informuje o tym, że można z niej korzystać. Kiedy mięso będzie już gotowe należy delikatnie zdjąć je z płyty grilla za pomocą odpowiednich do tego akcesoriów.

Ważne jest to, żeby do danego typu jedzenia dobrać odpowiednie ustawienia temperatur. Aktualnie na rynku dostępnych jest bardzo wiele modeli grilli elektrycznych od różnych marek, dlatego mogą się one znacząco różnić. Aktualnie wiele urządzeń tego typu posiada odpowiednie tryby, które należy ustawić w celu przygotowania konkretnego rodzaju jedzenia. Przykładowo wykorzystywane będą inne tryby dla mięsa, które wymaga grillowania w wyższych temperaturach. Z kolei w przypadku warzyw, które przygotowuje się w mniejszej temperaturze również warto będzie wybrać tryb przeznaczony właśnie dla nich. W zależności od modelu grilla może się również okazać, że przed wstawieniem na przykład mięsa należy posmarować płytę grilla olejem, jednak w wielu urządzeniach nie ma takiej potrzeby. Po przygotowaniu posiłku należy zadbać o czystość grilla. Czyszczenie grilla elektrycznego nie jest zbyt skomplikowane. W przypadku grilli z odczepianą płytą wystarczy ją wyjąć i umyć w zlewie lub zmywarce. Jeżeli Twój grill nie ma takiej opcji to należy wyczyścić go za pomocą wody, płynu i ściereczki lub miękkiej gąbki, a następnie dokładnie wytrzeć. Nie wolno jednak czyścić go ostrą gąbką, ponieważ w ten sposób można uszkodzić powłokę grilla. Mamy nadzieję, że odpowiedzieliśmy Ci na pytanie o to jak grillować na elektrycznym grillu!