Aromatyczna kawa rozbudza ciało z pomocą zmysłów. Jej nietuzinkowy smak i zapach sprzyjają zarówno odprężeniu, jak i poprawie koncentracji. Wyjątkowe, sensoryczne działanie i rosnąca popularność utwierdza w przekonaniu, że to jeden z najważniejszych towarów, pozyskanych z natury. By docenić jego wartości i móc cieszyć się nimi w dowolnym momencie, nie głowiąc się, jak zmielić ziarna czy prawidłowo zaparzyć napój, człowiek wynalazł urządzenie, które obecnie stanowi nieodłączne akcesorium każdego domu, mianowicie ekspres.
To jednak tylko narzędzie. I jak każde inne, służące systematycznie, wymaga należytej dbałości, w tym również koniecznych napraw. Zanieczyszczone lub niewłaściwie działające urządzenie jest w stanie zepsuć smak nawet najlepszych ziaren.
Higiena zaparzania zaczyna się od wody
Urządzenia do parzenia kawy, czy to kolbowe, automatyczne czy przelewowe – każde z nich, bez względu na częstotliwość użytkowania, wymaga dbałości. Jeżeli jednak, mimo systematycznej konserwacji, sprzęt nie spełnia oczekiwań, warto rozważyć naprawę ekspresu, by przywrócić mu osiągalność bogactwa smaków i aromatów, a co za tym idzie rzeczywistą funkcjonalność.
Napar, który pijamy to połączenie umiejętnie wypalonych, skrupulatnie zmielonych ziaren i wody. I choć woda znalazła się na drugim miejscu, ma równie istotne znaczenie. Nie może być zbyt twarda, by nie zwiększać ilości odkładającego się kamienia. Nadmiar złogów wapiennych przyczynia się do awarii podzespołów, przez co niezbędna może okazać się naprawa gwarancyjna ekspresów do kawy. Zawsze jednak, pierwszym i skutecznym działaniem, w profilaktyce przeciw efektom twardej wody jest stosowanie filtrów. To rozwiązanie proste i skuteczne.
Duży wpływ na działanie urządzenia ma rodzaj wybieranych ziaren. Odradza się stosowanie tych aromatyzowanych, których pozostałości z czasem odkładają się na komponentach wewnętrznych urządzenia, przez co mogą wymagać naprawy.
Dbałość o urządzenie to nawyk
Czyszczenie, konserwacja, a w razie potrzeby również naprawa ekspresu do kawy to nieodłączne elementy jego użytkowania. Warto wyrobić nawyk dbania o najbardziej narażone na eksploatację podzespoły. Odkładający się kamień wymaga systematycznego usuwania, poprzez odkamienianie ręczne lub automatyczne. Czyszcząc poszczególne elementy ekspresu do kawy, warto porzucić detergenty silnie chemiczne i wybrać delikatne środki myjące.
Regularne czyszczenie zbiornika fusów, tacki ociekowej, zbiornika na wodę czy ziarna to podstawa. Równie istotne jest obmywanie dyszy spieniającej mleko, tuż po jej użyciu. Blok zaparzający należy myć ręcznie kilka razy w tygodniu. Raz na kilka tygodni zalecane jest również czyszczenie bakterio- i grzybobójcze. Większe zabiegi konserwujące, których nie da się wykonać samemu, a które obejmuje każda naprawa ekspresu do kawy różnych marek (naprawa ekspresów marki Philips, DeLonghi, Nivona), realizujemy w Krakowskim oraz Wrocławskim serwisie, stosując metody sprawdzone i bezpieczne dla nowoczesnych urządzeń.
Regularna konserwacja i naprawa ekspresu to rutynowe czynności, które pozwalają użytkownikom cieszyć się wyśmienitym smakiem i hipnotyzującym aromatem kawy, jak najdłużej.