Jak długo parzyć kawę?

Kawa to napój, który potrafi pobudzić do życia. Odpowiednio przyrządzona kawa to rozkosz dla zmysłów smaku i zapachu. To chwila niezapomnianego relaksu. Jak długo parzyć kawę, by jej wypicie było ucztą dla naszego podniebienia?

Czas parzenia kawy ma ogromne znaczenie dla smakowych doznań. Jest kilka zasad, których należy przestrzegać. W naszym sklepie znajdziesz niezbędne akcesoria, które ułatwią Ci przygotowanie smacznej kawy, której nie powstydziłby się nawet najlepszy barista. Z artykułu dowiesz się jak parzyć kawę, by cieszyć się jej wyrafinowanym smakiem.

Zaparzanie kawy – jak powinno wyglądać?

Istotny wpływ na smak kawy ma jej odpowiedni dobór. Wybierając kawę ziarnistą, musimy sprawdzić datę jej wypalenia. Najlepsze walory smakowe posiada kawa do 3 miesięcy od palenia jej ziaren.   Idealne ziarna powinny być brązowe i aromatycznie pachnieć. Parzenie kawy powinniśmy rozpocząć od wyboru odpowiedniego rodzaju kawy. Szereg interesujących kompozycji ziaren znajdziesz w ofercie naszego sklepu internetowego. Może zdarzyć się, że kawa danego rodzaju będzie zupełnie inaczej smakować w zależności od sposobu jej parzenia.

Sprawdź najlepsze kawy ziarniste dla Twojego ekspresu

Pamiętajmy, że chcąc przyrządzić prawdziwą włoską kawę, musimy zadbać o jakość wody. Za smak i aromat czarnego napoju odpowiada także sposób parzenia. Możemy wybierać między parzeniem kawy w ekspresie ciśnieniowym, przelewowym lub skusić się na zaparzenie kawy w kawiarce lub w tygielku.

Zaparzanie kawy to również odpowiedni dobór temperatury wody. Wbrew pozorom, nie wolno używać wrzątku. Optymalną temperaturą jest zatem 88 – 95 stopni.

Popularne metody parzenia kawy

Kawa parzona to nie tylko kawa zalana gorącą wodą. Proces przygotowania smacznego, czarnego napoju jest dość skomplikowany. Istnieje kilka sposobów parzenia kawy sypanej.

Wiele osób uważa, że zalanie kawy sypanej wrzątkiem to turecki sposób przygotowania tego napoju. Nic bardziej mylnego! Jak wygląda parzenie kawy po turecku? Musimy zaopatrzyć się w tygielek, czyli emaliowane naczynie, do którego wsypujemy zmieloną kawę z cukrem i zalewamy odpowiednią ilością wody. Jak dokładnie parzyć kawę? Przede wszystkim nie możemy dopuścić do wrzenia. Kawa parzona po turecku, to kawa trzykrotnie podgrzewana do momentu pojawienia się pianki.

Parzenie kawy sypanej

Kawę sypaną możemy zaparzyć również w kawiarce. Jej zaletą jest prostota w obsłudze. Aby przygotować kawę w kawiarce wystarczy umieścić drobno zmieloną kawę w sitku, a do dolnego pojemnika wlać wodę. Kawiarkę zakręcamy i stawiamy na gazie. Jak długo parzyć kawę w kawiarce? Wystarczy około minuty, by doprowadzić wodę do wrzenia. Wówczas zaparzona kawa zacznie przelewać się do czajniczka. Po jego wypełnieniu – napój jest gotowy. Cały proces zajmuje około pięć minut.

Kawa sypana może być smaczna i dodawać energii na cały dzień. Sekret tkwi w odpowiedzi na pytanie: jak długo parzyć kawę sypaną? Optymalnym czasem parzenia kawy jest od czterech do pięciu minut.

Parzenie kawy sypanej wymaga dojścia do wprawy, ale kiedy już to osiągniesz, będziesz mógł cieszyć się ciekawymi i niezapomnianymi doznaniami smakowymi każdego dnia.