Jak mielić kawę?

Kawa to absolutnie wyjątkowy napój spożywany przez wiele osób na całym świecie. Znany jest nam od setek lat i przyzwyczailiśmy się do niego tak bardzo, że wielu z nas nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia bez tego pysznego naparu. Przez dziesięciolecia ludzkość opracowała dziesiątki sposobów zaparzania kawy, a specjaliści zaprojektowali urządzenia i akcesoria, które mają skracać i ułatwiać cały proces. Wymyślono również różne sposoby przetwarzania kawy, dzięki którym uzyskaliśmy takie produkty jak np. kawa rozpuszczalna czy kapsułki kawowe do specjalnych ekspresów. Wiele osób twierdzi jednak, że te wynalazki są zupełnie niepotrzebne – kawa bowiem nie jest trudna w przyrządzeniu, a najlepiej smakuje w swojej najczystszej formie – czyli ze świeżo zmielonych, wypalonych wcześniej ziaren.

Wbrew pozorom to, w jaki sposób i za pomocą jakiego narzędzia będziemy mielić kawę, ma bardzo duży wpływ na to, jak będzie ona ostatecznie smakować. Jeżeli chcesz dowiedzieć się, co powoduje, że podczas mielenia smak i aromat kawy ulega zmianie, oraz jak zmielić kawę do kawiarki lub dripa, to jesteś teraz w odpowiednim miejscu. W poniższym artykule udzielamy odpowiedzi na pytania związane z tymi kwestiami. Serdecznie zapraszamy wszystkich zainteresowanych do lektury.

Jak sposób mielenia kawy wpływa na jej właściwości

Jedną z najważniejszych rzeczy, o których nie można zapominać podczas jakiejkolwiek obróbki kawy jest to, że jest ona bardzo podatna na zmienność temperatur. Pod wpływem zmian ciepła mielone ziarna zachowują lub wytracają swój aromat. To, czy ziarna w procesie mielenia rozgrzeją się, czy pozostaną w stałej temperaturze, zależy m.in. od tego, z jakich materiałów wykonane zostały poszczególne elementy młynka.

Oprócz tego ważny jest również stopień zmielenia kawy – wyróżniamy przeważnie 4, które są najczęściej spotykane: bardzo drobno zmieloną, drobno zmieloną, średnio zmieloną i grubo zmieloną. Każdy ze sposobów zmielenia ma ogromny wpływ na to, jak intensywna w smaku i aromacie będzie nasza kawa. Co więcej – konkretny sposób mielenia powinno dostosowywać się do wybranej przez siebie metody parzenia kawy – nie wszystkie sprawdzą się bowiem w każdym przypadku. Zbyt grube zmielenie sprawi, że w niektórych urządzeniach woda może po prostu zbyt szybko przepływać, przez co napar nie zyska zbyt dobrych właściwości smakowych. Zbyt drobno zmielona kawa również bywa problematyczna – woda nie może się przez nią przecisnąć, przez co gotowy napój jest gorzki i kwaśny – nie za bardzo nadaje się do wypicia.

Widać więc wyraźnie, że mielenie kawy jest bardzo ważnym etapem jej przygotowywania i nie powinno się go lekceważyć, jeśli chcemy uzyskać pyszny, aromatyczny napój wysokiej jakości.

Jak zmielić kawę do kawiarki?

Kawiarki są nam doskonale znane od dziesiątek lat, jednak od niedawna przeżywają swoją kolejną młodość – coraz więcej osób przekonuje się, że kawa zaparzana w kawiarce smakuje bowiem absolutnie wyjątkowo. Do tego jest to bardzo szybki i prosty sposób uzyskania naparu, który umożliwia wydobycie z kawy niemal całego drzemiącego w  niej smaku.

Aby uzyskać najlepsze efekty, kawa do kawiarki powinna zostać zmielona na drobno – jej drobiny nie powinny być większe niż ziarenka cukru. Trzeba również uważać, aby nie mielić kawy zbyt drobno – za małe ziarna mogą skuteczne zatkać znajdujące się w kawiarce sitko, co negatywnie wpłynie na proces przygotowywania naparu.

Jak mielić kawę do dripa?

Drippery – podobnie z resztą jak kawiarki – cieszyły się już kiedyś sporą popularnością. Przez lata jednak były skutecznie wypierane przez różnego rodzaju ekspresy do kawy, przez co odeszły nieco w zapomnienie. Dziś rośnie nowy ruch miłośników parzenia naparu kawowego właśnie z użyciem tej metody, dzięki czemu na rynku ponownie zaczęły pojawiać się produkty przeznaczone do tego celu.

Do parzenia kawy w dripperze wykorzystuje się filtry, w których umieszcza się kawę zmieloną średnio – mającą konsystencję zbliżoną do piasku. Grubość mielenia ziaren w przypadku drippera ma bardzo duże znaczenie – jeśli ziarna będą zbyt grube (podobnie jak w kawiarce) – woda przepłynie zbyt szybko i kawa nie będzie zbyt aromatyczna. Zbyt drobno zmielona kawa w dripie da nam z kolei napój o cierpkim aromacie i smaku – nie za bardzo nadający się do picia. Dzieje się tak, ponieważ przez zbyt drobne ziarno woda nie może się za bardzo przecisnąć i dochodzi do tzw. przepalenia kawy.

O czym warto pamiętać przy mieleniu kawy?

Podczas mielenia kawy warto zwrócić uwagę na to, z jaką szybkością to robimy – jeżeli będziemy chcieli robić to bardzo szybko, bardzo prawdopodobne, że rozgrzejemy w ten sposób ziarna, powodując wytracenie właściwości smakowych przez kawę jeszcze zanim zostanie ona zalana wodą. Wybierając młynek do kawy, warto również spojrzeć na to, z jakich materiałów został wykonany sam młynek – pozwoli to dobrać najbardziej odpowiedni produkt do swoich potrzeb. Nigdy też nie kieruj się w pierwszej kolejności ceną podczas podejmowania decyzji – staraj się wybierać tego typu sprzęty po ich paramterach – tak aby zawsze spełniały Twoje potrzeby i niczego im nie brakowało.