Jak obsługiwać ekspres do kawy?

Z pewnością nieraz zdarzyło Ci się z niepokojem nacisnąć na swoim ekspresie do kawy przycisk o nieznanym Ci działaniu. Choć infografiki do nich dołączone z zasady mają ułatwiać użytkowanie, nie zawsze są zrozumiałe dla osób, które nie miały wcześniej do czynienia z tego typu urządzeniem i niewiele o nim wiedzą. W tym artykule dowiesz się, jak obsługiwać ekspres do kawy w zależności od jego rodzaju tak, aby już żaden przycisk nie stanowił dla Ciebie tajemnicy, a przygotowywanie kawy było bezstresową przyjemnością.

Ekspres do kawy – jak obsługiwać ekspres przelewowy?

Jak obsługiwać ekspres do kawy o działaniu przelewowym? Nie jest to skomplikowane, jednak warto pamiętać o kilku kwestiach. Przede wszystkim takie urządzenie wymaga od Ciebie posiadania filtra – może być on jednorazowy i papierowy bądź wielokrotnego użytku.

Przed przystąpieniem do parzenia kawy, należy go lekko zwilżyć i umieścić w ekspresie w przeznaczonym do tego miejscu. Następnie wystarczy wsypać do niego zmieloną kawę. Jej ilość zależy od Twoich preferencji – warto nieco z nią poeksperymentować, aby znaleźć idealne dla Ciebie proporcje. Na początku warto wypróbować połączenie dwóch łyżeczek kawy i 250 mililitrów wody.

Do zbiornika należy wlać zimną wodę, a następnie włączyć ekspres, który ją podgrzeje. Kawa będzie gotowa po około 5 minutach.

Pamiętaj, że niezależnie od rodzaju ekspresu najbardziej aromatyczna kawa to taka, której ziarna zostały zmielone bezpośrednio przed parzeniem.

Jak obsługiwać ekspres do kawy DeLonghi o działaniu ciśnieniowym?

To, jak obsługiwać ekspres do kawy tego rodzaju, jest jeszcze prostsze od ekspresu przelewowego – urządzenie daje nam zazwyczaj znacznie więcej możliwości, a aromatyczną kawą możemy się cieszyć w jeszcze krótszym czasie od naciśnięcia przycisku. Trudność może jednak sprawiać ich mnogość.

Jak obsługiwać ekspres do kawy DeLonghi? Aby parzenie kawy w ekspresie ciśnieniowym –  na przykład wspomnianego, znanego producenta – mogło być czystą przyjemnością korzystania z dorobku technologii, warto zapoznać się z jego funkcjami.

O ile ekspres przelewowy da nam jeden rodzaj kawy, tak w przypadku ciśnieniowego zazwyczaj mamy ich do wyboru kilka – najczęściej są to espresso, latte oraz cappuccino. W znacznej większości ekspresy ciśnieniowe zmielą nam także kawę, spienią mleko, a także oczyszczą kluczowe elementy dla konserwacji urządzenia oraz – naturalnie – smaku naparu. Najczęściej mamy do czynienia z funkcjami takimi jak czyszczenie filtrów, dostosowanie intensywności kawy, regulacja grubości mielenia czy czyszczenia układu mlecznego. W innowacyjnych ekspresach marki DeLonghi spotkamy również bardziej zaawansowane możliwości, jak na przykład automatyczne odkamienianie czy nawet podgrzewanie filiżanek.

Jak obsługiwać ekspres do kawy, gdy już poznaliśmy jego funkcję? Nic prostszego! Wystarczy wsypać ziarna do przeznaczonego do tego celu pojemnika, napełnić zbiornik na wodę, ustawić filiżankę bądź kubek pod wylewem, wybrać preferowaną kawę… i gotowe!

Jak obsługiwać ekspres do kawy kolbowy?

Kolbowy ekspres do kawy to odmiana ekspresu ciśnieniowego, często wybierana przez baristów. Taki sposób parzenia wymaga jednak wprawy i jest swego rodzaju rytuałem, dlatego chętnie korzystają z niego prawdziwi smakosze i pasjonaci kawy. Kolba to nic innego jak metalowy pojemnik z rączką, w którym umieszcza się zmieloną kawę. Zanim jednak do tego przystąpisz, musisz pamiętać o kilku innych rzeczach.

Ekspres kolbowy powinniśmy najpierw nagrzać przez kilka minut, ma to kluczowe znaczenie dla aromatyczności naparu. Następnie należy umieścić w nim pustą kolbę i przelać ją gorącą wodą, by także i ona się nagrzała. Kolejnym istotnym elementem jest grubość mielenia ziaren – muszą być one odpowiednio drobne. Zbyt grube ziarna sprawią, że kawa będzie miała zbyt słabą moc, natomiast zbyt drobne dadzą nam zbyt intensywny napar.

Podobnie jak w przypadku innych metod parzenia, ilość kawy jest kwestią indywidualną, a ostatnie słowo mają tutaj Twoje kubki smakowe. Jeśli jednak nie masz wprawy w tym, jak obsługiwać ekspres do kawy tego rodzaju, zaleca się proporcje w postaci 8 gram kawy w przypadku 1 filiżanki espresso.

Ostatnim krokiem jest ubicie kawy w kolbie za pomocą tampera. Należy to zrobić z odpowiednią siłą, aby woda przenikała przez kawę w sposób równomierny. Następnie umieszczamy kolbę w ekspresie, zakręcamy ją i puszczamy gorącą wodę. Jak widzisz, obsługa ekspresu kolbowego wymaga wprawy i dawki wiedzy, jednak po czasie przynosi satysfakcjonujące, wyjątkowe rezultaty.