Jak obsługiwać szybkowar?

Spośród wielu sprzętów oraz garnków, które pomagają przygotowywać rozmaite potrawy w kuchni, z pewnością najbardziej się wyróżniającym jest szybkowar. To niezwykle popularne urządzenie można spotkać w wielu polskich domach. Nic w tym dziwnego, w końcu pozwala ono na przygotowanie różnego rodzaju posiłków w prosty i bardzo szybki sposób.

W szybkowarze można przyrządzić dania warzywne, mięsne oraz wiele innych, a ich jakość nie będzie odbiegać od tych przygotowywanych w tradycyjny sposób. Jednak aby potrawy były smaczne, należy najpierw odpowiednio obsłużyć szybkowar. Jak to zrobić?

Jak używać szybkowaru?

Aby nauczyć się obsługiwać szybkowar, warto odpowiedzieć sobie na pytanie, czym jest to urządzenie. W końcu poznanie jego budowy z pewnością pomoże w zrozumieniu procesów, jakie zachodzą w nim w trakcie gotowania. Szybkowar to nic innego, jak rodzaj garnka, który został wyposażony w specjalne, szczelne zamknięcie. Właśnie dzięki temu czas przygotowywania posiłków znacznie się skraca.

Brak odpowiedniego ujścia dla pary wodnej sprawia, że ta krąży wewnątrz garnka i na bieżąco gotuje znajdujące się w nim potrawy. W zależności od danego modelu szybkowary są wyposażone w mniej lub więcej pokręteł, którymi można regulować zamknięcie. Ponadto na urządzeniu znajdują się wskaźnik ciśnienia oraz niewielki gwizdek, przez który uchodzi para wodna, gdy zawartość zacznie się gotować, czyli temperatura we wnętrzu przekroczy 100 stopni. Sama obsługa nie jest zbyt skomplikowana, a potrawy przygotowane w szybkowarze mają dużo wyrazistszy smak i aromat.

Jak obsługiwać szybkowar?

Szybkowar to niezawodne urządzenie, które w szybkim czasie pozwala na przygotowanie pysznych potraw pod przykryciem. Największą zaletą tego sprzętu jest fakt, że jego obsługa nie stwarza ryzyka oraz nie przysparza kłopotów. Wystarczy jedynie krok po kroku podejmować kolejne czynności.

Pierwszym etapem jest umieszczenie przygotowanych składników w garnku i całkowite zalanie ich wodą. Należy jednak pamiętać, że w przypadku gotowania pęczniejących potraw, na przykład fasoli, należy umieścić ich odpowiednio mniej, aby para mogła swobodnie krążyć wewnątrz szybkowaru.

Kolejnym etapem jest dokładne zamknięcie szybkowaru. To niezwykle istotne, bowiem nieszczelności sprawią, że potrawy w garnku mogą się nie dogotować.

Od kiedy odliczać czas gotowania dania? W pewnym momencie para zacznie uchodzić przez mały otwór, czemu towarzyszyć będą charakterystyczne szum oraz gwizd. Wtedy też należy zmniejszyć płomień i od tego momentu można odliczać minuty gotowania się potraw.

Jak obsłużyć szybkowar? — otwarcie pokrywy

Ostatni etap gotowania w szybkowarze stanowi dekompresja urządzenia, co należy wykonać z zachowaniem szczególnej ostrożności. Przed otwarciem garnka trzeba pozbyć się znajdującej się w środku pary oraz obniżyć ciśnienie. Można to wykonać na trzy sposoby.

Metodę szybką można skutecznie zastosować w przypadku dań na bazie płynów, takich jak zup czy kremy. Wystarczy jedynie zdjąć szybkowar z ognia i umieścić go pod strumieniem zimnej wody na około 40 sekund. Po tym czasie można bezpiecznie zdjąć pokrywę.

Metoda naturalna trwa dłużej, bo około 15-20 minut. Chodzi w niej o to, aby zdjąć szybkowar z ognia i odczekać, aż ciśnienie samoistnie opadnie. Poleca się tę opcję w przypadku gotowania ziemniaków, ciecierzycy oraz innych produktów, których skórka powinna zostać nienaruszona.

Metoda powolna polega na ustawieniu garnka pod okapem. Następnie należy stopniowo odkręcać zawór zabezpieczający pokrywę. Tę opcję zaleca się zwłaszcza w przypadku potraw mięsnych i dań duszonych.

Co można gotować w szybkowarze?

Możliwości szybkowaru w kuchni są niemal nieograniczone. Za jego pomocą można skutecznie testować przepisy na różnego rodzaju aromatyczne potrawy. Zupy, kremy, ryby, a nawet mięsa — nic nie stoi na przeszkodzie, aby przygotować je w szybkowarze.

Urządzenie to doskonale sprawdzi się również w sytuacji, gdy trzeba przyrządzić warzywa lub zboża, takie jak kasza czy ryż. Jest to także dobry sprzęt do ugotowania kompotu.