Noże to jedne z najważniejszych narzędzi kuchennych. Służą one m.in. do krojenia, filetowania, siekania, trybowania, obierania i plastrowania. Są niezwykle pomocne podczas przygotowywania różnorodnych dań. Jednak, aby odpowiednio spełniały swoją rolę, muszą być ostre. Niestety podczas codziennego użytkowania są narażone na różnorodne czynniki, które prowadzą do stępienia ostrzy. Na szczęście istnieją skuteczne sposoby na to, aby przywrócić noże kuchenne do doskonałego stanu. Jak ostrzyć noże prawidłowo? Odpowiedź na to pytanie można znaleźć w dalszej części artykułu.
Jak ostrzyć noże kuchenne? Praktyczne porady
Istnieje wiele sposobów ostrzenia noży. Można użyć np. rolkowej ostrzałki, specjalnego prętu, musaka czy kamienia. Wiele osób korzysta również z osełek diamentowych i ostrzałek elektrycznych. Metod jest naprawdę sporo, a każda z nich ma swoje wady i zalety. Z dalszej części artykułu dowiesz się, jak ostrzyć noże poszczególnymi sposobami. Zapraszamy serdecznie do zapoznania się z poniższymi technikami.
Jak ostrzyć noże na szlifierce stołowej?
Nie dysponujesz specjalną osełką ani ostrzałką do noży? Możesz nadać tym narzędziom odpowiedniej ostrości za pomocą szlifierki stołowej! Stanowi ona rewelacyjną alternatywę dla klasycznych sprzętów przeznaczonych do ostrzenia. Pamiętaj jednak, aby podczas jej użytkowania odpowiednio ustawić noże względem tarczy. Zaleca się ostrzenie krawędzi tnącej pod kątem 20 stopni. Najlepiej przyłożyć ją w taki sposób, aby była skierowana w przeciwną stronę do obrotu kamienia.
Podczas ostrzenia noży przy pomocy szlifierki stołowej zachowaj szczególną ostrożność! Pamiętaj, że narzędzie to osiąga ogromną prędkość obrotową, dlatego nieodpowiednio używane może stanowić zagrożenie.
Jak ostrzyć noże na ostrzałce kółkowej?
Ostrzałki kołkowe to najpopularniejsze i jednocześnie najtańsze sprzęty przeznaczone do ostrzenia noży. Występują one w wielu gospodarstwach domowych. Składają się z dwóch nachodzących na siebie tarcz tworzących specjalny rowek oraz uchwytu. Aby naostrzyć nóż przy pomocy tego rodzaju ostrzałki, należy umieścić go pomiędzy tarczami, a następnie poruszać nim w przód i w tył. Obecnie w sprzedaży dostępne są zarówno ostrzałki kółkowe ręczne, jak i elektryczne.
Jak ostrzyć noże na ostrzałce prętowej?
Ostrzałki prętowe cieszą się dużą popularnością na rynku. Są stosunkowo łatwe w użyciu i bardzo skuteczne. Pozwalają szybko i skutecznie przywrócić nożowi idealną ostrość. Występują w wielu wariantach. Najpopularniejsze są modele chromowane, ceramiczne i diamentowe.
Jak ostrzyć noże na ostrzałce prętowej? To proste! Najważniejsze, aby w czasie ostrzenia utrzymać kąt 15-20 stopni. Ponadto bardzo istotne, żeby krawędź tnącą poprowadzić wzdłuż stali ostrzącej od początku do końca noża.
Jak naostrzyć nóż kamieniem?
Jeśli chcesz użyć kamienia do ostrzenia, pamiętaj, aby na początku odpowiednio go przygotować. Jeśli jest to kamień syntetyczny, to porządnie go namocz. Umieść go w wodzie i zaczekaj do momentu, aż przestaną uwalniać się pęcherzyki powietrza. Następnie przygotuj stanowisko i przejdź do ostrzenia. Nóż ustaw krawędzią tnącą do siebie. Zachowaj kąt 45 stopni w stosunku do kamienia. Palec wskazujący połóż na grzbiecie noża, natomiast kciuk umieść na płazie. Dzięki temu nie zgubisz kąta w czasie ostrzenia.
W przypadku ostrzenia noża kamieniem najtrudniejszym zadaniem jest zachowanie prawidłowego kąta. Aby sobie to ułatwić, warto zainwestować w specjalne prowadnice lub klipsy do ostrzenia.