Jak spienić mleko do kawy?

Kawa to napój, który kojarzy nam się z relaksem, spokojem i rozkoszowaniem się chwilą. Istnieje wiele sposobów na to, by jeszcze udoskonalić i wzmocnić doznania płynące z delektowania się nią, a jednym z najbardziej uniwersalnych jest spienione mleko. Szczęśliwi posiadacze ekspresów ciśnieniowych raczej nie muszą się przejmować tą kwestią, bo tak wielofunkcyjne urządzenie ułatwia naprawdę wiele. Na szczęście istnieje wiele sposobów na to, jak spienić mleko do kawy, by móc cieszyć się delikatną pianką, która stanowi prawdziwą wisienkę na torcie.

Mleko do kawy – jak spienić i jakie nada się do tego najlepiej?

Marzysz o kawie tak dobrej jak z Twojej ulubionej kawiarni? Odpowiednie spienienie mleka to niezwykle ważna kwestia. Zanim przejdziemy do omówienia, jak spienić mleko do kawy w domu, podpowiemy Ci, jakiego mleka najlepiej użyć, żeby efekt był naprawdę satysfakcjonujący. Najbardziej imponującą i smaczną piankę uzyskasz dzięki spienieniu mleka o zawartości tłuszczu na poziomie 3,2 procent. Z powodzeniem możesz oczywiście użyć także takich produktów, które są z założenia przeznaczone do spieniania. Jeśli nie spożywasz artykułów pochodzenia zwierzęcego, postaw na mleko roślinne z dużą zawartością tłuszczu.

Kolejną ważną kwestią przed przystąpieniem do tego, jak się spienia mleko kawy, jest jego temperatura. Najpierw powinniśmy podgrzać je do 60-65 stopni Celsjusza, jednak musimy pilnować, by nie doprowadzić do wrzenia. W takiej sytuacji dochodzi do rozkładu białek oraz tłuszczy, a także do zmiany smaku. Jeśli chcesz precyzyjnie kontrolować temperaturę, żeby uzyskać najlepszą piankę, zaopatrz się w termometr do napojów.

Jak spienić mleko do kawy w domu za pomocą spieniacza?

Jeżeli jesteśmy szczęśliwymi posiadaczami spieniacza, kwestię tego, jak spienić mleko do kawy, jest znacznie ułatwiona. Ten niewielki przyrząd pozwoli nam w krótkim czasie uzyskać pożądany efekt. Wystarczy energicznie poruszać spieniaczem w górę i w dół, co sprawi, że mleko będzie odpowiednio napowietrzone i zwiększy swoją objętość. Następnie umieszczamy końcówkę niewiele pod powierzchnią i manewrujemy nią na tym samym poziomie przez około 30 sekund. Spieniacz to tani i prosty w użyciu przyrząd, dlatego stanowi doskonałą odpowiedź na pytanie ,,jak spienić mleko do kawy w domu?”.

Jak się spienia mleko do kawy przy użyciu French Pressu?

Miłośnicy kawy często wybierają właśnie French press do zaparzania swojego ulubionego napoju. Przyrząd ten ma formę dzbanka oraz zawiera tłoczek z sitkiem, który z założenia służy do oddzielenia fusów od naparu. Z powodzeniem możesz zastosować go także do spienienia mleka. Wystarczy, że wlejesz je do dzbanka i za pomocą tłoczka zaczniesz je ubijać. Po pewnym czasie powinno podwoić objętość – wówczas będziesz wiedzieć, że pianka jest gotowa. Na koniec postukaj lekko dzbankiem w blat, by wyeliminować pęcherzyki powietrza. To prosty i niezawodny sposób na to, jak spienić mleko do kawy, choć nieco bardziej wymagający niż zastosowanie wspomnianego wyżej spieniacza.

Mleko do kawy – jak spienić, mając do dyspozycji mikser lub blender?

O ile spieniacza czy French Pressu z pewnością nie znajdziemy w każdym domu, istnieje duże prawdopodobieństwo, że dysponujemy mikserem bądź też blenderem. By spienić mleko, wystarczy, że ustawimy je na małe obroty, a następnie będziemy ubijać do uzyskania piany niczym przy ubijaniu białek. Ta metoda na to, jak się spienia mleko do kawy jest dość szybka i daje satysfakcjonujące efekty. Alternatywnie możemy użyć ręcznej trzepaczki. Choć wymaga to użycia siły, nagrodą za trud będzie puszysta, pyszna pianka, dzięki której kawa będzie smakowała jeszcze lepiej.

Jak spienić mleko do kawy w domu? Prawdziwie domowy sposób

Jeśli z jakichś powodów nie możesz wykorzystać powyższych sposobów na to, jak się spienia mleko do kawy, z pewnością ten okaże się pomocny – możesz do niego wykorzystać… zwykły słoik. Zapełnij go maksymalnie do połowy mlekiem, szczelnie zamknij i energicznie potrząsaj przez mniej więcej 30 sekund. Pamiętaj, że tym sposobem nie uzyskasz spektakularnej pianki niczym z kawiarni, ale mimo wszystko Twoja kawa zyska ciekawe urozmaicenie.

Jak się spienia mleko do kawy? Kilka wskazówek na koniec

Jeżeli chcesz wykonać określony rodzaj kawy, warto przed przystąpieniem do działania dowiedzieć się, jak należy wówczas spienić mleko. Przykładowo – do przygotowania flat white potrzebujemy mniej spienionego mleka niż do latte, które charakteryzuje się sztywną pianą bez pęcherzyków powietrza. Z kolei w cappuccino lub espresso con pana powinna się cechować lekkością i gładkością, a jednocześnie być zwarta oraz niezbyt gęsta.

Jeżeli jesteś natomiast szczęśliwym posiadaczem ekspresu wyposażonego w dyszę spieniającą, pamiętaj, by objętość mleka na początku nie przekraczała ¾ objętości naczynia. W trakcie spieniania wykonuj dyszą koliste ruchy. Gdy zauważysz, że wytworzyła się pianka, umieść dyszę głębiej i kontynuuj wykonywania kolistych ruchów. Jeżeli opcja spieniania w Twoim ekspresie lub dysza z jakiegoś powodu nie działają, chętnie naprawimy je dla Ciebie w CS Espresso!