Twardość wody jest parametrem, który określa stopień jej zmineralizowania, czyli zawartości rozpuszczonych w niej soli mineralnych. Im jest ich więcej, tym ciecz jest twardsza, co w efekcie przekłada się na szybsze zużycie urządzenia poprzez systematyczne odkładanie się osadu kamiennego.
W celu zbadania twardości wody wykorzystujemy różne skale, niejednokrotnie pięciostopniowe, określające, czy woda jest bardzo twarda, twarda, średnio twarda, miękka, czy bardzo miękka. W przygotowanym przez nas wpisie umieściliśmy kilka cennych porad, z których nasi czytelnicy dowiedzą się, jak ustawić twardość wody w ekspresie DeLonghi.
Jak ustawić twardość wody w ekspresie DeLonghi Magnifica?
Twardość wody w naszym ekspresie DeLonghi Magnifica jest fabrycznie ustawiona na 4 poziom, który jest optymalnym rozwiązaniem, pozwalającym nam cieszyć się wyjątkowym smakiem ulubionego napoju ciepłego o każdej porze dnia. Możemy jednak zaprogramować urządzenie na podstawie twardości wody z sieci wodociągowej różnych regionów, co pozwoli ograniczyć częstotliwość przeprowadzania odkamieniania.
Decydując się na wykonanie czynności, w pierwszej kolejności powinniśmy upewnić się, że sprzęt jest wyłączony, jednak podłączony do sieci elektrycznej, a wyłącznik główny ustawiony na pozycji I. Następnie należy wcisnąć przycisk B5, przytrzymując go przynajmniej przez 5 sekund, by kontrolki od B10 do B13 włączyły się równocześnie.
Kolejnym krokiem, jaki musimy wykonać, jest włączenie przycisku B2 w celu ustawienia rzeczywistej twardości wody. Ostatnim etapem będzie uruchomienie przycisku B9, aby potwierdzić nasz wybór, dzięki czemu zakończymy proces programowania maszyny według nowego ustawienia.
Przed przystąpieniem do procesu warto, abyśmy zapoznali się z dokładną instrukcją dołączoną do opakowania, ponieważ poszczególne modele różnią się od siebie.
Jak ustawić twardość wody w ekspresie DeLonghi Dinamica?
Ustawienie twardości wody w ekspresie DeLonghi Dinamica nie wymaga wykonania przez nas nader skomplikowanych czynności. Na samym początku powinniśmy wejść do menu, w którym znajdziemy opcję twardość wody. Na ekranie wyświetli nam się komunikat „TWARDOŚĆ WODY, BIEŻĄCA TWARDOŚĆ WODY”, gdzie będziemy mogli wybrać żądany poziom mieszczący się w przedziale od 1 do 4. Po zakończeniu procesu wciskamy ESC, aby powrócić na stronę główną. W tym momencie nasze urządzenie jest zaprogramowane na nowy poziom twardości wody.
Jak sprawdzić twardość wody w ekspresie DeLonghi?
Jeśli kupujemy nową maszynę bądź zmieniamy miejsce poboru wody, dobrym pomysłem będzie sprawdzenie poziomu jej twardości. Dzięki temu uzyskamy istotną informację, czy użytkowanie cieczy wiąże się z ryzykiem powstawania osadów. Najlepszym rozwiązaniem będzie zastosowanie testera twardości wody, co jest niezwykle proste, szybkie i komfortowe.
Wystarczy, że wyjmiemy go z ochronnego opakowania, na krótką chwilę zanurzymy w wodzie, a następnie strząśniemy jej nadmiar oraz odczekamy 60 sekund. Na kratkach produkty powinny pojawić się kolory, które należy zinterpretować zgodnie z umieszczoną na pudełku legendą.
Jak odczytać tester DeLonghi?
Odczytanie testera DeLonghi nie powinno przysporzyć nam najmniejszych trudności, ponieważ wszystkie niezbędne oznaczenia znajdziemy na opakowaniu. Gdy wszystkie kwadraty będą zielone (<3˚dH) to nasza woda jest bardzo miękka, jeśli jeden punkt jest czerwony (>4˚dH) – woda jest miękka.
W sytuacji, w której dwa kwadraty są czerwone (>7˚dH), woda jest średnio twarda. Trzy czerwone punkty oznaczają wodę o znacznej twardości, a cztery to ciecz twarda bądź bardzo twarda.
Skąd bierze się kamień na sprzętach?
W składzie twardej wody znajduje się dużo cząstek magnezu oraz wapnia, zatem jest ona dla nas całkowicie bezpieczna, dostarczając znaczące porcje tych minerałów do organizmu. Niestety niekorzystnie wpływa na użytkowane przez nas urządzenia, prowadząc do osadzania się na ściankach ekspresu węglanów, a tym samym tworząc warstwę kamienia. Wykazuje on niezwykle negatywny wpływ na sprzęt, prowadząc do większego zużycia energii albo nawet uszkodzenia maszyny.
Uszkodzony ekspres DeLonghi – gdzie naprawić?
Ekspres do kawy to urządzenie, które w wyniku intensywnej eksploatacji, zbyt dużej twardości wody czy nieodpowiedniego użytkowania z czasem może ulec awarii. Usterka nie oznacza jednak, że należy wymienić sprzęt na nowy, ponieważ niejednokrotnie wystarczy oddać go w ręce profesjonalistów, którzy zdiagnozują problem i zajmą się jego rozwiązaniem.
Nasza firma działa na rynku od wielu lat, oferując wysokiej jakości urządzenia, ale również świadcząc usługi związane z serwisem ekspresów pochodzących od znanych i cenionych marek, takich jak DeLonghi, Krups, Tefal czy Nivona. Nasz zespół tworzą wykwalifikowany pracownicy z bogatą wiedzą, doświadczeniem oraz umiejętnościami, z którymi współpraca przebiega w przyjaznej, sprzyjającej budowanie relacji atmosferze.
Jak twardość wody wpływa na kawę? Co warto wiedzieć?
Smak ulubionej kawy o poranku nastraja nas na cały dzień, dodając energii i pozytywnie wpływając na samopoczucie. Dlatego tak istotne jest ustawienie odpowiedniej twardości wody oraz systematyczne odkamienianie ekspresu.
Ciecz charakteryzująca się wysoką twardością powoduje, że napój po zaparzeniu ma mniej intensywny smak, bez wyczuwalnych cechujących go aromatów. Natomiast miękka woda może wywołać nieco gorzkawy posmak w ustach, jednak nie przyczyni się stopniowego niszczenia urządzenia.