Gofry to nieodłączny element letniego wypadu nad morze czy w góry. Te niezwykle delikatne i słodkie wypieki są prawdziwym rarytasem zarówno dla dzieci, jak i dla dorosłych. Nie oznacza to jednak, że tymi słodkościami nie można cieszyć się również w domu. Wystarczy jedynie zaopatrzyć się w odpowiedni sprzęt, który pozwoli wypiekać gofry o różnorodnych kształtach. Jednak wybór takiego urządzenia nie jest wbrew pozorom taki łatwy, należy bowiem wziąć pod uwagę kilka czynników. Jaką gofrownicę kupić? Czym kierować się podczas wyboru tego urządzenia?
Dobre gofrownice — czyli jakie?
Aby móc wybrać odpowiednią gofrownicę do domu, należy wiedzieć, na jakie aspekty należy przede wszystkim zwrócić uwagę. Możliwość przygotowywania ciepłych placków w różnych kształtach to nie wszystko. Takie urządzenie powinno przede wszystkim zapewnić najwyższy poziom efektywności. Warto również zadbać o to, aby nie przepłacić za gofrownicę. Na co więc należy zwrócić uwagę, wybierając ten sprzęt do swojego domu?
Przede wszystkim warto zwrócić uwagę na to, aby gofrownica posiadała dobrą płytę grzewczą. Obecnie na rynku można spotkać się z urządzeniami żeliwnymi lub tymi posiadającymi nieprzywierającą powłokę. Bardzo istotna jest także regulacja temperatury. Oczywiście można przygotować gofry bez tej funkcji, jednak z jej pomocą można przypiekać placki na swój ulubiony sposób. Obudowa to kolejny ważny aspekt przy wyborze gofrownicy. Kupując to urządzenie warto także zwrócić uwagę na to, czy umożliwia ono pieczenie gofrów w różnych kształtach.
Jaką gofrownicę kupić? — moc urządzenia
Jednym z pierwszych aspektów, jaki trzeba wziąć pod uwagę jest to, jaką moc posiada gofrownica. Im jest ona większa, tym szybciej urządzenie jest gotowe do pracy. Również sam wybieg gofrów jest znacznie krótszy. Za gofrownice jakościowe uznaje się te, które posiadają moc co najmniej 800 W. Nie oznacza to jednak, że na rynku nie można znaleźć dużo bardziej wydajnych sprzętów posiadających moc na poziomie nawet 2000 W. Jednak na to, jaką wartość wybrać, powinno wpływać przede wszystkim zastosowanie urządzenia. Do lokalu gastronomicznego świetnie sprawdzą się modele posiadają moc na poziomie 1500 W. Jednak do użytku domowego wystarczy urządzenie mające 800 W.
Gofrownica — jaką wybrać?
Kiedy już wiadomo, jaką moc ma posiadać gofrownica, warto teraz zwrócić uwagę na posiadaną powierzchnię grzewczą. Na rynku można obecnie spotkać się z modelami żeliwnymi oraz takimi, które posiadają powłokę teflonową lub inne nieprzywierające materiały. Co więc wybrać?
Należy pamiętać, że modele żeliwne zawsze wymagają dobrego natłuszczenia przed rozpoczęciem wypieku gofrów. Z kolei gofrownice teflonowe posiadają już nieprzywierającą powłokę. Do użytku gastronomicznego lepiej sprawdzą się modele żeliwne, głównie ze względu na swoją bardzo dużą wytrzymałość. Jednak w domu, gdzie ten parametr nie odgrywa aż tak dużego znaczenia, lepiej sprawdzi się urządzenie teflonowe. Jest ono również lżejsze, co ułatwi jego przenoszenie.
Jaką obudowę wybrać?
Obudowa to element, który w największym stopniu wpływa na wytrzymałość maszyny do robienia gofrów oraz jej odporność na uszkodzenia mechaniczne. W przypadku urządzeń, jakie można dostać w sklepach, do wyboru najczęściej są stal nierdzewna, aluminium lub tworzywo sztuczne. Dwie pierwsze opcje to z pewnością najlepszy wybór dla każdej osoby, która poszukuje wytrzymałego urządzenia. Gofrownica z metalową obudową jest znacznie trwalsza i mniej podatna na uszkodzenia. W przypadku obudowy z tworzywa sztucznego nawet lekkie uderzenie czy strącenie z niewielkiej wysokości może skończyć się pęknięciem plastiku. Materiał ten jest także mniej odporny na działanie wysokich temperatur, co ma wpływ na bezpieczeństwo użytkowania.
Najlepsza gofrownica to taka, która posiada termoizolowaną obudowę. Takie rozwiązanie sprawia, że nawet przy mocno nagrzanym urządzeniu, jego zewnętrzna część jest lekko ciepła, co minimalizuje ryzyko oparzenia. Warto zadbać również o dodatkowe elementy, jak na przykład antypoślizgowa podstawa czy możliwość schowania przewodu zasilającego.
Czyszczenie gofrownicy
Decydując się na zakup gofrownicy do domu, nie można zapomnieć o bardzo ważnym aspekcie, a mowa konkretnie o czyszczeniu. Pod tym względem najczęściej polecane gofrownice to te, które posiadają obudowę wykonaną z aluminium lub stali nierdzewnej. Dlaczego? Czyszczenie tych materiałów jest bowiem bardzo szybkie i z pewnością nie przysporzy wielu trudności. Ponadto delikatne zabrudzenia nie wymagają stosowania agresywnych środków chemicznych.
Warto pomyśleć też nad zakupem gofrownicy, która umożliwia wyjmowanie płyt grzewczych. Z kolei najlepsze modele umożliwiają mycie tych elementów w zmywarce. Jednak bez względu na wybrany sposób czyszczenia, pod żadnym pozorem nie można szorować delikatnej, teflonowej nawierzchni drucianą szczotką lub gąbką. Może to bowiem spowodować jej zniszczenie, a to z kolei sprawi, że gofry będą się przypalały i przywierały.
Jaką gofrownicę kupić? — dodatkowe funkcje
W dobrej gofrownicy nie może również zabraknąć dodatkowych funkcji. O jakich konkretnie mowa? Jednym z lepszych pomysłów jest urządzenie, w którym oprócz gofrów można przygotowywać również inne przekąski, takie jak tosty, kanapki czy pączki. Umożliwiają to wymienne płyty grzewcze. Taki sprzęt musi również posiadać wskaźnik gotowości do pracy, który pokaże, kiedy można rozpocząć pieczenie. Bardzo ważny jest również dobrej jakości termostat, dzięki któremu wypiekanie przebiegnie szybciej i bez przypalenia. Zapraszamy do zapoznania się z ofertą akcesoriów do opiekaczy.