Jaki ekspres do kawy – na kawę ziarnistą czy kapsułkowy? Co warto wziąć pod uwagę przy wyborze ekspresu?

Jest wiele rodzajów ekspresów na kawę ziarnistą: stosować możesz ją w urządzeniach kolbowych, automatycznych i przelewowych. Istnieją też inne, mniej znane rodzaje – zalicza się do nich też sprzęty niskociśnieniowe, w tym kawiarki. Pytanie o to, jaki ekspres do kawy wybrać – kapsułkowy czy na kawę ziarnistą – nie jest więc precyzyjnie postawione. Każdy parzy inny napój, każdy ma nieco inne wady i zalety. Ekspres do kawy na kapsułki trzeba porównać więc z wieloma możliwymi opcjami.

Ekspresy na kapsułki a ekspresy automatyczne i kolbowe

Nie da się ukryć, że powodem, dla którego najczęściej wybieramy ekspresy kapsułkowe, jest ich niska cena. Są one wielokrotnie tańsze od modeli automatycznych i kolbowych. Nie jest to jednak jedyna ich zaleta – w ekspresie na kapsułki kawę parzy się szybciej, ciszej i łatwiej. Jakość napoju nie zawsze jest natomiast niższa. Doskonałe espresso uzyskamy w profesjonalnych i półprofesjonalnych ekspresach kolbowych. Proste i tanie modele automatyczne parzą jednak często gorszą kawę niż ekspresy kapsułkowe. Świeżo palone kawy ziarniste lepiej więc stosować w ekspresach automatycznych wysokiej jakości, takich jak dostępne w naszym sklepie modele Nivona – np. CafeRomantica to urządzenie ze średniej półki cenowej, które odda bogactwo smaków i aromatów świeżo palonej kawy. Ekspres na kapsułki parzy kawę od razu – nie wymaga czekania na zmielenie, dosypywania ziaren i dolewania w wody. Nie trzeba usuwać z niego regularnie fusów i wody odciekowej, jedyny konieczny zabieg pielęgnacyjny to regularne odkamienianie. Ekspresy automatyczne i kolbowe wymagają więc o wiele więcej czasu i wysiłku. W przypadku ekspresu kolbowego koniecznych jest też wiele dodatkowych zabiegów – sporo czasu zajmuje zwłaszcza jego wygrzanie rano. Niezbędne jest też precyzyjne odmierzanie i ważenie kawy w tego rodzaju ekspresie na kawę ziarnistą.

Ekspresy do kawy

Kawy ziarniste

Czynnikiem, który warto wziąć pod uwagę, jest też poziom hałasu. Młynek, w który zaopatrzony jest ekspres na kawę ziarnistą, pracuje głośno, co nie tylko wcześnie rano przeszkadza pozostałym domownikom. Ekspres na kapsułki pracuje niemal bezdźwięcznie. Z drugiej strony, zapach świeżo mielonej kawy jest cudownym doświadczeniem – nie oferuje go ekspres kapsułkowy.

Ekspresy kapsułkowe są też zdecydowanie łatwiejsze w obsłudze niż kolbowe, a nawet automatyczne. Ma to duże znaczenie szczególnie dla seniorów, którzy łatwo gubią się w wielości opcji modeli automatycznych. Jeśli więc zastanawiasz się, jaki ekspres wybrać na prezent dla rodziców lub dziadków, najlepiej sprawdzi się ekspres kapsułkowy lub bardzo prosty automatyczny.

Kawa ziarnista w ekspresach ciśnieniowych i przelewowych

Prócz metody parzenia ważna jest też sama jakość kawy. Ta zamknięta w kapsułkach jest zaskakująco smaczna. Nie dorównuje oczywiście dobrej, świeżo palonej i świeżo zmielonej ziarnistej – jest jednak o wiele lepsza niż te przemysłowe powszechnie dostępne w sklepach. Obawy konsumentów budzi często skład kawy w kapsułkach, które rzekomo zawierają w sobie wiele konserwujących środków chemicznych. Świeżość produktu gwarantowana jest jednak w większym stopniu przez hermetyczne zamknięcie.

Ekspres do kawy na kawę ziarnistą służy często nie tylko do parzenia espresso i opartych na nim kaw mlecznych. Ziarnistą kawę stosujemy także w ekspresach przelewowych, które współcześnie są często zaopatrzone fabrycznie w młynki. Jest to oczywiście inny, lżejszy napój, o profilu smakowym zbliżonym do modnych dziś kaw z dripów. Jest on też dobrze dostosowany do tradycyjnych gustów polskiego konsumenta, bardziej niż espresso przypominając kawę „ze szklanki”.

Ekspresy na kapsułki przygotowują także kawy mleczne w stylu cappuccino i latte macchiato (czasem też herbatę, czekoladę i inne napoje). Wielu osobom smakują one – musisz sam sprawdzić, czy do nich należysz. My uważamy jednak, że to sztuczne, przemysłowe smaki i zdecydowanie je odradzamy. Opierają się one na mleku w proszku i substancjach spieniających – tego rodzaju piana nie dorównuje smakiem prawdziwemu mleku, w którym spienianie ciepłą parą spowodowało rozkład laktozy. Jeśli wybierzesz ekspres kapsułkowy, zaopatrz się raczej dodatkowo w spieniacz do mleka, który jest bardzo tanim i łatwym w obsłudze urządzeniem. Uzyskasz w ten sposób prawdziwe cappuccino.

Nie tylko ekspresy do kawy

Jeśli zależy Ci na oszczędności, ale lubisz intensywną kawę, masz do wyboru wiele innych możliwości. Napój zbliżony do espresso przygotujesz także w kawiarce i w phinie, a także w aeropressie. Ich zaletą jest to, że są to bardzo tanie urządzenia, w których stosować możesz kawę świeżo mieloną – doliczyć trzeba jednak cenę dobrego młynka. Wadą jest natomiast dłuższy czas przygotowania napoju i pewna staranność, której wymagają te urządzenia. Dla tych, którzy cenią szybkie przygotowanie, najlepszym wyborem będzie więc albo ekspres na kapsułki, albo automatyczny. Jeśli zastanawiasz się jednak, jaki ekspres parzy najlepszą kawę – wybierz trudniejsze metody, a więc kolbowy lub którąś z metod alternatywnych.