Szybkowar to szczelny garnek ciśnieniowy, którego głównym zastosowaniem jest gotowanie potraw pod wyższym ciśnieniem. Wzrost temperatury wrzenia wynika ze zwiększenia ciśnienia wewnątrz naczynia, dzięki czemu możliwe jest przygotowanie ulubionego dania w sposób szybszy, ale nie mniej efektywny od tradycyjnych metod. Szybkowary składają się z głównego naczynia z pokrywą, a także specjalnego mechanizmu, który odpowiada za regulację ciśnienia wewnątrz garnka. Zakup szybkowaru to zwykle wieloletnia inwestycja, która powinna być poprzedzona analizą specyfikacji technicznej. Na jaki szybkowar się zdecydować, aby móc cieszyć się efektywnym i ekspresowym gotowaniem potraw przez wiele lat?
Szybkowar – jaki wybrać? | parametry techniczne
Dobór odpowiedniego szybkowaru nie jest wcale tak prostym zadaniem, jak mogłoby się wydawać. Należy wziąć pod uwagę kilka istotnych parametrów technicznych, które warunkują wysoką jakość urządzenia danej marki. Dobór odpowiedniego producenta, bądź sklepu zajmującego się dystrybucją tego typu urządzeń ma ogromne znaczenie. Jednym z najważniejszych czynników, na jaki warto zwrócić uwagę przed zakupem, jest pojemność. Należy ją dobrać względem indywidualnych potrzeb kulinarnych.
Na rynku dostępne są różne rozmiary szybkowarów, które różnią się nie tylko pod względem pojemności, ale także systemu regulacji ciśnienia. Parametr ten różni się w zależności od typu urządzenia. Najpopularniejszymi rozwiązaniami na rynku są klasyczne szybkowary gazowe. Dużym zainteresowaniem w ostatnich latach cieszą się także szybkowary elektryczne.
Szybkowar – jaki najlepszy? | Istotne funkcje
Jedną z najważniejszych funkcji, w jakie powinien być wyposażony szybkowar, jest blokada pokrywy. Renomowani producenci dbają o bezpieczeństwo użytkowników, zapewniając wysokiej jakości zawory zabezpieczające oraz wskaźniki ciśnienia. Dzięki temu osoby użytkujące urządzenie nie muszą martwić się, że pokrywa nie wytrzyma ciśnienia, które panuje wewnątrz garnka. To rozwiązanie chroni użytkowników przed przypadkowym otwarciem naczynia w sytuacjach, w których ciśnienie wewnątrz nie jest jeszcze odpowiednio unormowane. Oprócz tego, współczesne szybkowary wyposażone są w specjalne programy do gotowania określonych potraw, tj. np. mięso, zupy, ryby, kasze, ryż, makaron, czy warzywa.
Jaki szybkowar będzie najlepszy? | materiał wykonania
Istotne znaczenie w kontekście żywotności szybkowarów ma także ich materiał wykonania. Najczęściej stosowanymi wyrobami jest aluminium. Na rynku coraz częściej możemy spotkać także szybkowary wyprodukowane ze stali nierdzewnej. Oba te materiały są wysoce odporne na korozję, skrajne temperatury, czy uszkodzenia mechaniczne. Przed zakupem wykonania warto zwrócić uwagę także na uchwyty garnka. Powinny być wykonane w sposób solidny. Dzięki temu użytkownicy będą mogli w pełni komfortowo użytkować i przenosić szybkowar.
Jaki szybkowar kupić do domu? | dobór do indywidualnych potrzeb
Wielu klientów prywatnych zastanawia się, jaki szybkowar wybrać, aby cieszyć się wysoką jakością produktu przez długie lata. Wybór powinien być uwarunkowany indywidualnymi preferencjami, potrzebami kulinarnym oraz możliwościami finansowymi. Oprócz wyżej wymienionych parametrów, warto także zwrócić uwagę na dodatkowe udogodnienia systemowe, tj. np. timer, czy podtrzymywanie ciepła. Poszczególne funkcje techniczne różnią się w zależności od producenta, dlatego zawsze zaleca się sprawdzenie specyfikacji konkretnego modelu. Rzetelną pomoc w tym obszarze zapewniają przedstawiciele profesjonalnych sklepów zajmujących się dystrybucją tego typu urządzeń.
Szybkowar – jaki kupić? | sprawdzony producent i sprzedawca
Decydując się na zakup szybkowaru do domu lub firmy, należy postawić na sprawdzonych producentów i sprzedawców. W przestrzeni internetowej znajduje się wiele opinii na temat poszczególnych produktów i ofert dystrybutorów szybkowarów. W przypadku jakichkolwiek wątpliwości co do specyfikacji technicznej urządzenia, warto skonsultować się z daną marką/sklepem.
Sprawdź teraz: Akcesoria do szybkowarów