Około 70% Polaków pije kawę regularnie. Wiele osób nie wyobraża sobie poranka bez tego napoju, pija się go także na przerwach w pracy czy na spotkaniach ze znajomymi. Każdy ma inne preferencje dotyczące sposobu przyrządzania czy dodatków. Wśród tych osób znajdują się zarówno zwolennicy, jak i przeciwnicy kawy z mlekiem. Ci pierwsi często zastanawiają się, jakie mleko do kawy z ekspresu jest najlepsze. Przyjrzyjmy się temu zagadnieniu.
Jakie mleko do ekspresu wybrać?
Powszechnie mówi się, że najlepiej używać do kawy mleka krowiego z dużą ilością białka i tłuszczu. Badania naukowe oraz opinie baristów mówią, że najbardziej odpowiedni produkt to taki o zawartości od 3% do 4% tłuszczu. Zapewni on pyszny smak napoju oraz odpowiednią konsystencję piany. Będzie ona gęsta, z drobnymi pęcherzykami powietrza i utrzyma się długo na powierzchni. Mleko do kawy z ekspresu o niższej zawartości tłuszczu może utworzyć pianę, która szybko opadnie. Natomiast ze zbyt tłustego mleka może nie powstać ona w ogóle, jego smak przysłoni także smak samego napoju.
Naprawa pogwarancyjna ekspresów do kawy
Jaka temperatura mleka do ekspresu jest odpowiednia?
Bardzo ważną kwestią jest nie tylko rodzaj mleka, ale również jego temperatura. Jeśli ma zostać ono spienione, powinno być chłodne i mieć temperaturę około 4 stopnie Celsjusza. Po obróbce jego temperatura powinna wynosić między 60 a 70 stopni Celsjusza.
SPIENIACZE DO MLEKA
Jaki rodzaj mleka do kawy z ekspresu wybrać?
Dostępne na rynku mleka różnią się nie tylko zawartością tłuszczu, ale również pochodzeniem. Najbardziej popularne jest mleko krowie, choć coraz częściej stosuje się jego zamienniki w postaci napojów roślinnych. Do przygotowania kawy lepiej jednak wybrać to pochodzenia zwierzęcego. Przemawia za tym przede wszystkim łatwa dostępność produktu oraz jego przystępna cena. Dodatkowo w przypadku korzystania z automatycznego ekspresu do kawy istnieje ryzyko, że mleko roślinne zatka przewody. Chcąc przyrządzić napój z takim dodatkiem, lepiej użyć osobnego spieniacza. Warto pamiętać, że każde mleko posiada inne właściwości, nada kawie inny smak i będzie zachowywało się inaczej w trakcie spieniania. Poszukiwania produktu idealnego odbywają się najczęściej metodą prób i błędów. Pozwala to każdemu znaleźć smak odpowiedni dla siebie – mleka roślinne mogą nadać kawie charakterystyczny posmak, np. orzechowy, sojowy, kokosowy czy migdałowy. Do takich napojów często muszą przekonać się osoby, które nie chcą rezygnować z picia kawy, lecz cierpią na nietolerancję laktozy lub są na diecie wegańskiej.
Czy picie kawy z mlekiem jest zdrowe?
Od lat trwają spory w kwestii aspektu zdrowotnego kawy. Wiele osób nakłania do rezygnacji z jej picia, inni są przeciwnego zdania. Badania naukowe wykazały natomiast, że wypicie 2–3 filiżanek kawy dziennie zmniejsza ryzyko wystąpienia choroby wieńcowej serca. Warto zwrócić uwagę na to, że dodatek w postaci mleka osłabia działanie kofeiny na organizm, dlatego taki napój można pić bez obaw o gwałtowne podniesienie ciśnienia. Z racji mniejszego działania pobudzającego, kawa z mlekiem nadaje się do picia również w późniejszych porach dnia, nie tylko rano w celu dostarczenia dużej dawki energii. Dodatkowo taki napój nie podrażnia żołądka w takim stopniu jak czarna kawa. Jest także łagodniejszy dla przełyku. Oczywiście, tak jak inne potrawy i napoje, kawa powinna być spożywana z umiarem. Dodatki takie jak mleko oraz cukier zwiększają jej kaloryczność, lecz umiarkowana ilość nie powinna nikomu zaszkodzić.
Podsumowanie
By picie kawy nie było tylko przyzwyczajeniem, ale również przyjemnością, warto znaleźć najlepszy smak dla siebie. Przyrządzając napój z ekspresu, należy pamiętać o wyborze odpowiedniego mleka. Choć idealne wydaje się krowie o zawartości tłuszczu od 3% do 4%, nie oznacza to, że nie wolno eksperymentować z innymi produktami. Z kawy mlecznej nie muszą rezygnować nawet osoby na specjalnych dietach. Mleko roślinne może być z powodzeniem użyte do przyrządzenia tego napoju, lecz osoby posiadające ekspresy automatyczne powinny w tym przypadku skorzystać ze spieniacza.