Jakie są najczęstsze uszkodzenia ekspresu do kawy

Kawa jest napojem, który jest spożywany na całym świecie każdego dnia w ogromnych ilościach. W wielu domach i restauracjach obecne są sprzęty takie jak ekspresy do kawy. Wszystkie urządzenia elektroniczne mają swoje bolączki, dlatego też czasami zdarza się awaria ekspresu do kawy. Warto przyjrzeć się bliżej tej kwestii i poznać najczęstsze przyczyny, które powodują uszkodzenia ekspresu do kawy.

Ekspres do kawy – jak dbać?

Osoby, które zakupiły ekspres do kawy, z pewnością chcą, aby ten sprzęt był sprawny jak najdłużej. Warto zastanowić się, w jaki sposób dbać o ekspres i przede wszystkim, czego nie robić, żeby nie przyspieszać procesu jego uszkodzenia.

Pyszna kawa smakuje praktycznie każdemu, ale żeby ją wykonać, niezbędne jest posiadanie w pełni sprawnego i działającego ekspresu do kawy. Na samym początku należy szczegółowo zapoznać się z instrukcją obsługi, aby wiedzieć, jak w prawidłowy sposób obchodzić się z urządzeniem. Dodatkowo nie można zapominać o regularnym czyszczeniu ekspresu do kawy – każdorazowo po wykonanym napoju konieczne jest usuwanie z niego resztek mleka i kawy, ponieważ zaniedbanie tego jest głównym powodem usterek, które pojawiają się w przyszłości.

Niestety, ale wiele osób nie za bardzo interesuje się czytaniem instrukcji, które są dołączone do każdego ekspresu do kawy. Każde z urządzeń posiada swoje odpowiednie funkcje, które powinny być wykonywane zgodnie z tym, co zaleca producent. Aby uniknąć usterek w przyszłości różnego rodzaju sprzętów elektronicznych, między innymi ekspresów do kawy warto chociaż raz, ale bardzo szczegółowo zapoznać się z instrukcją.

Czynności pomagające zachować ekspres do kawy w dobrej kondycji

  • Odpowiednia ilość wody i ziaren kawy – Zachowanie odpowiednich proporcji jest bardzo istotne. Ekspres do kawy powinien być każdorazowo napełniony wodą i ziarnami do kawy. Warto regularnie to sprawdzać, ponieważ w sytuacji, gdy w urządzeniu zabraknie jednego lub drugiego składnika czyli albo wody, albo kawy poszczególne części ekspresu zużywają się znacznie szybciej.
  • Konserwacja części ekspresu do kawy – Tak, jak zostało już wspomniane czyszczenie i konserwacja części jest bardzo istotną czynnością profilaktyczną, która pozwala na uniknięcie uszkodzeń urządzenia w przyszłości. Warto o tym pamiętać i czyścić części po każdorazowym użyciu ekspresu.
  • Czas pracy urządzenia – W przypadku nowoczesnych ekspresów do kawy funkcja automatycznego wyłączania po wykorzystaniu jest już automatyczna, natomiast w ekspresach starszych generacji trzeba zrobić to manualnie. Po zrobieniu kawy warto wyłączyć ekspres ze względu na to, że funkcjonowanie ekspresu w momencie, gdy nie wykonuje on żadnych czynności, w dużej mierze skraca jego żywotność i powoduje szybsze zużywanie się poszczególnych części.
  • Woda filtrowana – Do przyrządzenia pysznej kawy zaleca się stosowanie wody filtrowanej. Główną przyczyną jest to, że używanie wody prosto z kranu może powodować to, że w ekspresie w znacznie szybszym tempie niż normalnie może osadzać się kamień. Naprawa ekspresu byłaby konieczna z tego względu, że części pokryte kamieniem znacznie pogarszają pracę całego urządzenia.
  • Czyszczenie kamienia – Tak, jak zostało wspomniane wyżej, warto używać filtrowanej wody, a w przypadku pojawienia się kamienia można albo próbować samemu go wyczyścić, albo znaleźć jakiś serwis ekspresu. Wrocław jest miastem, w którym można znaleźć wielu takich specjalistów.
  • Profesjonalny serwis – Ekspresy do kawy w dużej większości nie należą do tanich rzeczy, dlatego raz na jakiś czas warto oddać sprzęt do konserwacji. Zdarzają się sytuacje, w których nie leci kawa z ekspresu lub ekspres nie pobiera wody – rozsądne jest zgłoszenie się do profesjonalnego serwisu i osób, które z tego typu usterkami mają do czynienia na co dzień.

Najczęstsze uszkodzenia ekspresu

Przyczyn usterek ekspresów do kawy jest wiele, natomiast warto wyróżnić te, które przytrafiają się najczęściej. Na samym początku warto zwrócić uwagę na uszczelki. Głównie ekspresy ciśnieniowe są wyposażone w wiele wężyków i uszczelek, które z biegiem czasu mogą ulec uszkodzeniu. Pod wpływem wysokiej temperatury wiele z tych uszczelek po prostu parcieje i wysycha. Profilaktycznie raz do roku powinno się robić przegląd i wykonać ewentualną wymianę uszczelek głównie w przypadku tłoku zaparzacza i spieniacza.

Kolejnym i bardzo częstym powodem awarii ekspresu do kawy jest wyżej wspomniany kamień, który tworzy się podczas używania wody z kranu. W wielu miastach jakość wody w kranach niestety nie jest najwyższych lotów, dlatego aby uniknąć problemu zakamienienia ekspresu zaleca się stosowanie wyłącznie filtrowanej wody.

Kolejne, choć trochę rzadsze przyczyny awarii ekspresów do kawy to: zalana elektronika (podczas użytkowania urządzenia bardzo możliwe jest, że do środka dostanie się woda, a to powoduje wadliwe działanie), uszkodzony elektrozawór w ekspresie czy blokada zaparzacza. Bardzo często resztki kawy wpadają w szczeliny urządzenia, co może spowodować zablokowanie dźwigni zaparzacza. Właśnie dlatego tak ważne jest nieustanne czyszczenie i konserwacja poszczególnych części ekspresu do kawy.