Palenie kaw co daje?

Kawa jest jednym z najczęściej spożywanych napojów na świecie. Kawa zarówno za sprawą swojego niesamowitego smaku, jak i pobudzających właściwości cieszy się niesamowitą popularnością wśród ludzi z całego świata. W związku z ogromnym wyborem różnego rodzaju kawy jaki jest oferowany wielbicielom tego napoju możliwe jest dobranie dokładnie takiej kawy jaka będzie najlepiej odpowiadała naszym preferencjom. Tematem, który dla wielu osób wciąż jest mało znany nawet wśród fanów kawy jest proces palenia ziaren kawy i to jak taki zabieg wpływa na smak i zawartość kofeiny w kawie.

Na czym polega palenie kawy?

Palenie kawy to proces, któremu poddawane są ziarna kawy w celu wydobycia z nich pełni walorów smakowych. To właśnie palenie sprawia, że kawa smakuje i pachnie tak dobrze. Występują dwa rodzaje palenia kawy. W zależności od tego, w jaki sposób kawa będzie palona zmienią się jej właściwości. Palenie ziaren na ciemno polega na znacznie dłuższym paleniu kawy. Palenie na ciemno charakteryzuje się tym, że otrzymywane w ten sposób ziarna zawierają mniejszą ilość kofeiny, a ich smak zostaje ujednolicony. Ziarno, które jest palone na ciemno najlepiej wykorzystywać do ekspresów. Z kolei palenie ziaren kawy na jasno ze względu na krótszy czas palenia pozwala wydobyć inne smaki zwłaszcza cytrusowe, owocowe, czy czekoladowe. Palenie kawy na jasno daje mniejsze możliwości w kwestii z wydobyciem aromatu, ale pozwala na zachowania większej ilości kofeiny. Jednak między wypalaniem na jasno i ciemno można wyróżnić jeszcze inne sposoby palenia kawy takie jak między innymi palenie średnie. Prawidłowe palenie kawy wymaga umiejętności i doświadczenia. Jeżeli chodzi o kawę, która nie jest palona w wielkich palarniach, czy za pomocą nowoczesnych technologii, to wypalanie kawy można nazwać swego rodzaju sztuką. Palacz kawy ma trudne zadanie polegające na stworzeniu idealnej harmonii smaku.

Co daje palenie kawy?

Przede wszystkim palenie kawy pozwala na dostosowanie zielonych ziaren kawy do spożywania jej w takiej formie, jaką wszyscy znamy. Palenie daje możliwość dostosowania kawy do preferencji zarówno smakowych, jak i tych związanych z kofeiną. Dzięki szerokim możliwościom, jakie są aktualnie dostępne na rynku kawy i przeznaczonych do niej akcesoriów. Kawę można palić samodzielnie w swoim domu. Palenie kawy pozwala wydobyć z jej ziaren najlepszy możliwy smak.

Palenie kawy a smak – co powoduje, że kawa tak smakuje?

Tak jak zostało wspomniane wcześniej sposób palenia ziaren kawy ma ogromny wpływ na jej finalny smak. W zależności od sposobu palenia, który został zastosowany do danych ziaren możliwe jest uzyskanie różnych wariacji smakowych. Kawa palona na ciemno będzie charakteryzowała się znacznie cięższym smakiem niż ziarna kawy palone na jasno. Dominującymi smakami w palonych na ciemno ziarnach kawy będą nuty, które czasem mogą mieć nawet posmak dymny lub spalony. Kawa palona na jasno będzie znacznie bardziej delikatna.

Palenie kawy a zawartość kofeiny

Od tego, w jaki sposób ziarna kawy będą palone zależy również zawartość kofeiny, która będzie w naszej kawie. Im dłużej kawa będzie palona, tym mniej nikotyny będzie ona zawierała, dlatego kawa palona na jasno będzie miała jej najwięcej, a palenie ziaren kawy na ciemno sprawi, że zawartość kofeiny będzie znacznie niższa.

Palenie kawy – przemiany

W trakcie palenia kawy jej ziarna ulegają nie tylko przemianie fizycznej, ale również chemicznej. W trakcie palenia ziaren kawy nie zmienia się wyłącznie jej kolor, ale również smak, aromat oraz zawartość kofeiny. Ma to związek, z tym że podczas procesu palenia występuje wiele reakcji chemicznych, które doprowadzają do wyżej wspomnianych przemian. Przemiany chemiczne, które zachodzą w ziarnach kawy podczas palenia są wynikiem poddania ich bardzo wysokim temperaturom. Palenie ziaren kawy jest złożonym procesem, który ma bezpośredni wpływ na najważniejsze aspekty związane z kawą, to właśnie ten proces sprawia, że mamy tak szeroki wybór i możliwości zaspokojenia naszych preferencji związanych z tym przepysznym napojem