Stopień palenia kawy, a jej smak

Wiele osób nie wyobraża sobie początku dnia bez dobrej i aromatycznej kawy. Czarny napój można przyrządzić na kilka sposobów – zaczynając od tradycyjnego zalania wodą kawy sypanej, przez przygotowywanie kawy w kawiarce czy ekspresie ciśnieniowym. Niezależnie od tego, jaki sposób parzenia wybierzemy, stopień palenia kawy ma duży wpływ na jej walory smakowe.

Jakie są stopnie palenia kawy?

Wyróżniamy trzy stopnie palenia kawy. Każdy z nich wpływa na jakość i smak ziaren. Jak zatem wybrać odpowiedni stopień palenia kawy, by cieszyć się głębokim smakiem i aromatem czarnego napoju? Odpowiedź na to pytanie znajdziesz poniżej.
Zanim dojdzie do prażenia kawy, ziarna są zielone. Przygotowanie napoju na bazie zielonych ziaren pozwala stworzyć miksturę, mającą właściwości odchudzające. Prażenie kawy w piecu pozwala na zmianę koloru ziaren z zielonych na brązowe. Wówczas ziarna tracą swoją wagę i stają się bardziej kruche.
Palenie kawy odbywa się w specjalnie do tego celu przygotowanym piecu. Ziarna podczas wypalania nabierają odpowiedniego aromatu, zapachu i smaku. Za przygotowanie smacznego napoju odpowiada poziom palenia kawy.

Ekspresy do kawy

Kawy ziarniste

Wiele osób uważa, że im ciemniejsze ziarna kawy, tym większa zawartość kofeiny. Nic bardziej mylnego. Najwięcej kofeiny znajduje się w jasno wypalanych ziarnach. Natomiast kawa mocniej palona ma intensywniejszy smak, niż ta wypalana na jasno.
Stopnie palenia kawy:
• Palenie jasne – ziarna są jasne, lekko brązowe. Kawa z tych ziaren ma łagodny smak. Zawartość kofeiny w tego typu ziarnach jest najwyższa ze wszystkich stopni palenia;

• Palenie średnie – jest najbardziej popularnym paleniem kawy. Ziarna są lekko brązowe. Kawa z takich ziaren jest aromatyczna, pozbawiona kwasowości, przy zachowaniu optymalnej zawartości kofeiny. W kawach z palenia średniego wyczuwalna jest delikatna goryczka;

• Palenie średnio ciemne – ziarna są mocno brązowe. W smaku wyczuwalne są akcenty gorzkiej czekolady. Zawartość kofeiny w tego typu kawie jest bardzo niska;

• Palenie bardzo ciemne – inaczej nazywane palenie kawy ciemne. Ziarna mają kolor ciemnej czekolady. W smaku kawy wyczuwalna jest wyraźna goryczka. Pojawia się w nich aromat orzecha lub czekolady. Tego typu palenie ziaren, sprawia, że zawartość kofeiny w nich jest bardzo niska.

Dla miłośników espresso ciekawostką może być fakt, że ziarna kaw palonych na ciemno wykorzystywane są do przygotowywania ich ulubionego napoju. Idealną dla siebie kawę z pewnością znajdziesz w naszej ofercie Centrum Serwisowego Espresso.

Jak wygląda prażenie kawy?

Na początku zbiera się ziarna kawowca, które następnie muszą zostać odpowiednio oczyszczone. Kolejnym krokiem jest wrzucenie ziaren do odpowiednio przygotowanego pieca. Ziarna umieszcza się w specjalnym bębnie, by proces wypalania kawy był równomierny. Ziarna wypalane są w wysokich temperaturach przez kilka – kilkanaście minut. Od długości tego procesu zależy stopień palenia ziaren. Następnie chłodzi się je na specjalnych tacach.

Stopień palenia kawy wpływa na jej smak i aromat. Umiejętnie dobrane ziarna sprawią, że nasz czarny napój będzie pobudzał wszystkie zmysły, a niepowtarzalne walory smakowe wybranej przez Ciebie kawy zachęcą do jej przygotowania.