TOP5 najlepszych kaw ziarnistych do ekspresu

Rynek nasycony jest kawami o różnym pochodzeniu, stopniu palenia czy przeznaczeniu. By ułatwić odnalezienie się w tym skomplikowanym labiryncie, stworzyliśmy ranking najlepszych kaw ziarnistych przeznaczonych do przygotowania w ekspresie ciśnieniowym. Prezentowane przez nas propozycje wyselekcjonowane zostały z myślą zarówno o amatorach kaw mlecznych, jak i fanach czystego, intensywnego espresso. 

5. QubikCaffeGuatemala 

Ranking kaw ziarnistych do ekspresu otwiera QubikCaffeGuatemala, wypalana we włoskich palarniach z wieloletnią tradycją. Pochodzi z Antiguy, miasta w Gwatemali położonego na terenach wulkanicznych, i jak wszystkie kawy z tego regionu charakteryzuje się wyjątkową intensywnymi nutami czekoladowymi i umiarkowaną słodkością. Jeśli nie oczekujesz pobudzenia, QuibikCaffeGuatemala może okazać się strzałem w dziesiątkę – ze względu na fakt, iż jest to w stu procentach arabica, jej zawartość kofeiny jest stosunkowo niska. Sprawdzi się również jako podstawa w przygotowywaniu kaw mlecznych – jej niewielka goryczka i średnio wyczuwalne body będzie korespondowało znakomicie ze słodyczą mleka.

4. TupinambaRotondo

Kolejna propozycja różni się diametralnie od tej poprzedniej, jeżeli więc kandydatka z miejsca piątego nie zachęciła Cię, być może warto przemyśleć wybór TupinambyRotondo. To wyjątkowo intensywna, energetyzująca kawa ziarnista, składająca się w siedemdziesięciu procentach z robusty, której zawdzięcza również wyraźnie wyczuwalną goryczkę. Doznanie to podbija dodatkowo wysoki stopień wypalenia. Chociaż sprawdzi się znakomicie wciśnieniowychekspresach do kawy ziarnistej, to rankingi najlepszych kaw do metod alternatywnych mogą nie być dla niej tak łaskawe. Niemniej jednak to solidna propozycja dla fanów intensywnych kawowych doznań w filiżance espresso

3. Lavazza  Pienaroma

Podium rankingu kaw ziarnistych otwiera LavazzaPienaroma – propozycja z nieco wyższej półki cenowej. Ziarna użyte do jej produkcji pochodzą prosto z Brazylii, cechuje ją więc charakterystyczna dla upraw z Ameryki Południowej słodycz i nuty karmelowe. Wypalana we Włoszech w stopniu średnim, jeśli więc poszukujesz lżejszego body – to może być kawa dla Ciebie. Wart uwagi jest również certyfikat Rainforest Alliance, który oznacza, że ziarna pochodzą ze zrównoważonych upraw, a odpowiedzialni za nie rolnicy zobowiązali się do minimalizowania szkód wyrządzanych lasom deszczowym. 

2. Vergano Espresso

Vergano Espresso to mieszanka kaw ziarnistych przygotowana specjalnie z myślą o koneserach espresso. W jej składzie znajdziemy 85% arabiki, co gwarantuje nam łagodne i słodkie doznania z wyczuwalnymi nutami owocowymi i lekką kwasowością. Sprawdzi się zarówno w postaci espresso, americano, jak i jako baza kaw mlecznych. Dla początkujących kawoszy istotny okazać może się również znakomity stosunek jakości do ceny, który pozwala na pozostawienie sobie nieco większej przestrzeni na eksperymentowanie z tym aromatycznym ziarnem.

1. LavazzaQualitaOro

Bezsprzecznie to jedna z najlepszych kaw ziarnistych – uwielbiana przez wielu LavazzaQualitaOro zachwyca swą jakością nawet najbardziej wymagających smakoszy czarnego napoju. To jeden ze sztandarowych produktów włoskiej palarni Lavazza, użyte w tej mieszance ziarna pochodzą głównie z Ameryki Środkowej i Południowej, co czyni napar słodkim i zrównoważonym w smaku, z wyrazistymi nutami karmelu i czekolady. Jeżeli poszukujesz kawy odpowiedniej do przyrządzania domowych cappuccino, caffe latte czy flatwhite’ów, to będzie najlepszy wybór. Jej uniwersalność sprawia, że sprawdza się amatorom ekspresów ciśnieniowych, radzi sobie również w konfrontacji z alternatywnymi metodami parzenia.