TOP5 najlepszych kaw ziarnistych do ekspresu

Rynek nasycony jest kawami o różnym pochodzeniu, stopniu palenia czy przeznaczeniu. By ułatwić odnalezienie się w tym skomplikowanym labiryncie, stworzyliśmy ranking najlepszych kaw ziarnistych przeznaczonych do przygotowania w ekspresie ciśnieniowym. Prezentowane przez nas propozycje wyselekcjonowane zostały z myślą zarówno o amatorach kaw mlecznych, jak i fanach czystego, intensywnego espresso. 

5. QubikCaffeGuatemala 

Ranking kaw ziarnistych do ekspresu otwiera QubikCaffeGuatemala, wypalana we włoskich palarniach z wieloletnią tradycją. Pochodzi z Antiguy, miasta w Gwatemali położonego na terenach wulkanicznych, i jak wszystkie kawy z tego regionu charakteryzuje się wyjątkową intensywnymi nutami czekoladowymi i umiarkowaną słodkością. Jeśli nie oczekujesz pobudzenia, QuibikCaffeGuatemala może okazać się strzałem w dziesiątkę – ze względu na fakt, iż jest to w stu procentach arabica, jej zawartość kofeiny jest stosunkowo niska. Sprawdzi się również jako podstawa w przygotowywaniu kaw mlecznych – jej niewielka goryczka i średnio wyczuwalne body będzie korespondowało znakomicie ze słodyczą mleka.

4. TupinambaRotondo

Kolejna propozycja różni się diametralnie od tej poprzedniej, jeżeli więc kandydatka z miejsca piątego nie zachęciła Cię, być może warto przemyśleć wybór TupinambyRotondo. To wyjątkowo intensywna, energetyzująca kawa ziarnista, składająca się w siedemdziesięciu procentach z robusty, której zawdzięcza również wyraźnie wyczuwalną goryczkę. Doznanie to podbija dodatkowo wysoki stopień wypalenia. Chociaż sprawdzi się znakomicie w ciśnieniowych ekspresach do kawy ziarnistej, to rankingi najlepszych kaw do metod alternatywnych mogą nie być dla niej tak łaskawe. Niemniej jednak to solidna propozycja dla fanów intensywnych kawowych doznań w filiżance espresso

 

3. Lavazza  Pienaroma

Podium rankingu kaw ziarnistych otwiera LavazzaPienaroma – propozycja z nieco wyższej półki cenowej. Ziarna użyte do jej produkcji pochodzą prosto z Brazylii, cechuje ją więc charakterystyczna dla upraw z Ameryki Południowej słodycz i nuty karmelowe. Wypalana we Włoszech w stopniu średnim, jeśli więc poszukujesz lżejszego body – to może być kawa dla Ciebie. Wart uwagi jest również certyfikat Rainforest Alliance, który oznacza, że ziarna pochodzą ze zrównoważonych upraw, a odpowiedzialni za nie rolnicy zobowiązali się do minimalizowania szkód wyrządzanych lasom deszczowym. 

 

2. Vergano Espresso

Vergano Espresso to mieszanka kaw ziarnistych przygotowana specjalnie z myślą o koneserach espresso. W jej składzie znajdziemy 85% arabiki, co gwarantuje nam łagodne i słodkie doznania z wyczuwalnymi nutami owocowymi i lekką kwasowością. Sprawdzi się zarówno w postaci espresso, americano, jak i jako baza kaw mlecznych. Dla początkujących kawoszy istotny okazać może się również znakomity stosunek jakości do ceny, który pozwala na pozostawienie sobie nieco większej przestrzeni na eksperymentowanie z tym aromatycznym ziarnem.

 

1. LavazzaQualitaOro

Bezsprzecznie to jedna z najlepszych kaw ziarnistych – uwielbiana przez wielu LavazzaQualitaOro zachwyca swą jakością nawet najbardziej wymagających smakoszy czarnego napoju. To jeden ze sztandarowych produktów włoskiej palarni Lavazza, użyte w tej mieszance ziarna pochodzą głównie z Ameryki Środkowej i Południowej, co czyni napar słodkim i zrównoważonym w smaku, z wyrazistymi nutami karmelu i czekolady. Jeżeli poszukujesz kawy odpowiedniej do przyrządzania domowych cappuccino, caffe latte czy flatwhite’ów, to będzie najlepszy wybór. Jej uniwersalność sprawia, że sprawdza się amatorom ekspresów ciśnieniowych, radzi sobie również w konfrontacji z alternatywnymi metodami parzenia.